7 tajni savršenog sušenja UV gela

7 tajni savršenog sušenja UV gela

Tekst: Doug Schoon, Glavni naučni saradnik, Creative Nail Design-a.

Postoji velia razlika između „sušenja“ i „pravilnog sušenja“ gelova. Otkrićemo vam 7 tajni savršenog sušenja UV gela.

TAJNA 1

UVA lampe emituju svetlost dela spektra koje ljudsko oko ne može da vidi. Neke ptice i leptiri mogu videti UVA, ali ne i mi. UVA sijalice daju i vidljivu i nevidljivu svetlost. Vidljiva plava svetlost NE suši gel, za sušenje je zadužena nevidljiva UVA svetlost koju emituju sijalice. Tipična UVA sijalica za sušenje gela je mnogo nižeg UVA intenziteta nego sunčeva svetlost. I pored toga, lampe su prekrivene kako bi zaštitile oči. UV lampe imaju 25 godina dugu istoriju sigurne upotrebe.

TAJNA 2

UV gelovi jako i brzo apsorbuju UVA svetlost, u toj meri da gornji slojevi apsorbuju najveći deo UVA pre nego ona prodre u dublje donje slojeve gela. Gornji slojevi se ponašaju kao „štit“ do donjih slojeva i time otežavaju pravilno sušenje debljih slojeva UV gela. To objašnjava zašto se UV gel bolje i pravilnije suši kada je u tanjim slojevima i dužoj izloženosti UVA. Takođe, visoko pigmentisani UV gelovi se upravo iz pomenutog razloga teže i sporije pravilno suše.

TAJNA 3

Kiseonik u vazduhu sprečava molekule UV gela u samom gornjem sloju da se međusobno povežu i grade čvrste polimere, zato taj deo uvek ostaje lepljiv nakon sušenja. Eto i odgovora na pitanje za one koje je to zanimalo a nisu znali zašto ostaje lepljivi sloj nakon sušenja gela. Ispod tog lepljivog sloja gde se nalazi jako malo kiseonka, UVA svetlost pretvara gel u čvrst polimer.

TAJNA 4

„Jačina“ UVA sijalica je veoma važan faktor za pravilno sušenje UV gela. Jačinu UV sijalica odredjuje količina emitovanja UVA svetlosti. U zavisnosti kako je jedan UV proizvod formulisan određuje i jačinu UVA svetlosti i vreme izlaganja koje je potrebno za pravilno sušenje. Zato uvek treba poštovati preporuke proizvođača za UV lampu koja je dizajnirana i testirana sa njihovim proizvodima.
Jačina UVA svetlosti je potpuno drugačija od  električne snage (W). Električna snaga (W) ne određuje jačinu UVA emitovanja svetlosti. Veća snaga ne znači da su lampe jače i da bolje suše UV gel. Na primer, neke UV lampe od 9W i 27W imaju veći UVA intenzitet nego većina UV lampi od 36W.

TAJNA 5

Zapamtite: Električna snaga sijalica će uvek ostati ista ali intenzitet UVA svetlosti postepeno opada i slabi svaki put kada je lampa uključena. Nakon nekoliko meseci upotrebe UV lampe, sijalice više neće sušiti isto i pravilno gel. Koliko često trba menjati UVA sijalice? Generalno, nakon 4 do 6 meseci regularne upotrebe, treba zameniti sve sijalice u vašoj UV lampi. Takođe sijalice treba zameniti i onda kada uočite znake nepravilnog sušenja, kada nokti vaših klijenata pucaju, odižu se, žute ili bilo koja nepravilnost slična tome.
Barem jednom nedeljno očistite vaše sijalice od prašine i ostatka stvrdnutog gela na njma. Ukoliko ne možete sigurno ukloniti ostatke gela, probajte da im zamenite mesto u lampi.

TAJNA 6

Svi UV gelovi očvrsnu nakon što dostignu 50-55% sušenja. Iako izgledaju dovoljno čvrsto ne znači da su dobro i „pravilno osušeni“. Nedovoljno osušeni gelovi će biti skloni podizanju, pucanju, gubljenju boje, pojavi fleka i povećavaju rizik pojave alergije na proizvod kod klijenata.
Na primer, ako se klijent žali na „vruć“ osećaj par sati nakon nanošenja gela ili oseća „peckanje“ ispod nokta, to su mogući znaci alergije na proizvod. Uzroci nepravilno osušenog UV gela mogu biti jos: vazdušni jastučić u noktu, nedovoljno kristalan i zamućen gel, deblji lepljivi sloj nakon sušenja koji se obično teže uklanja sredstvom za uklanjanje gela i ostavlja nokat matiranim.

TAJNA 7

Duže sušenje ne zanči i bolje! Poštujte preporučeno vreme (minutažu) sušenja proizvoda od strane proizvođača. UVA lampe jačeg intenziteta mogu da pre-suše UV gel koji je dizajniran i formulisan za sušenje u lampama slabijeg intenziteta UVA emitovanja. U lampama koje imaju sijalice sa jakim UVA intenzitetom emitovanja, UV gel će se sušiti prebrzo i pregrejati i opeći noktnu ploču klijenta. Svi UV gelovi prilikom polimerizacije u UV lampi prolaze kroz isti „egzotermički proces“ oslobađajući toplotu. Zato uvek treba koristiti UV lampu koja je dizajnirana i preporučena od strane proizvođača gelova koje koristite.

http://youtu.be/rkZ173nShAI

PODELI SA DRUGIMA!
On mart 28th, 2012, posted in: IJ Nails by IJNails

Postavi odgovor

*

code

Close
Molimo Vas podržite nas sajt
By clicking any of these buttons you help our site to get better